Podczas szkolenia dowiedzą się Państwo jak usprawnić i zoptymalizować poszczególne procesy, a w szczególności:
- jakie narzędzia i techniki są stosowane w procesie produkcyjnym?
- jaka jest rola kierownika produkcji w strukturze zarządzania przedsiębiorstwem?
- jakie są powiązania pomiędzy działem produkcji a innymi obszarami przedsiębiorstwa?
- jaki wpływ na poprawę produktywności ma efektywne zarządzanie zespołem?
- jak skutecznie zarządzać zapasami, oraz jak usprawnić procesy magazynowania i transportu?”
Adresaci szkolenia
Szkolenie jest przeznaczone dla osób odpowiedzialnych za zarządzanie produkcją, kierownictwa przedsiębiorstw (zarząd, dyrekcja, właściciele firm produkcyjnych), kierowników produkcji, planistów, pozostałych osób uczestniczących w procesach logistycznych, liderów zmian.
PROGRAM SZKOLENIA
STRATEGICZNE I TAKTYCZNE ASPEKTY ZARZĄDZANIA PRODUKCJĄ:
- poziomy zarządzania produkcją
- rozwój nowych produktów
- techniczne przygotowanie produkcji
- struktura systemu produkcyjnego
- organizacja i sterowanie przepływem produkcji
- nowoczesne metody sterowania produkcją
- organizacja przestrzeni produkcyjnej
ZARZĄDZANIE ZAPASAMI W PRZEDSIĘBIORSTWIE PRODUKCYJNYM:
- klasyfikacja zapasów i sposoby zarządzania poszczególnymi kategoriami
- struktura i wielkość zapasów
- czynniki wpływające na wybór systemu kontroli zapasów
- aspekty organizacyjne i ekonomiczne zapasów
- prognozowanie popytu na wyroby
- wybrane narzędzia zarządzania zapasami
- ocena efektywności zarządzania zapasami
- czynniki zapobiegające powstaniu zbędnych zapasów
PLANOWANIE I ORGANIZACJA PRODUKCJI – HIERARCHIA PLANÓW:
- określenie partii produkcyjnych
- produkcja krótkoseryjna / stała
- określenie cyklu produkcyjnego wyrobu gotowego
- informatyczne wspomaganie zarządzania produkcją
PLANOWANIE ZASOBÓW PRODUKCYJNYCH – „PLANOWANIE POTRZEB” MRPII (MATERIAL REQUIREMENTS PLANNING):
- popyt zależny i niezależny
- planowanie zapotrzebowania materiałowego MRP
- planowanie zapotrzebowania dystrybucji DRP
- harmonogramowanie spływu produkcji MPS
- planowanie zasobów wytwórczych MRPII
- efekty stosowania systemu MRPII
OPTYMALIZACJA KOSZTÓW – PRAKTYCZNE ROZWIĄZANIA:
- wyliczenie i planowanie kosztów produkcji
- kalkulacja kosztów własnych przedsiębiorstwa
- analiza kosztów zaopatrzenia – kalkulacja zużycia materiałów
- w zależności od wielkości produkcji
- koszty pracy – bezpośrednie i pośrednie
- kalkulacja kosztów produktów finalnych
- nowoczesne metody optymalizacji procesu produkcyjnego
- rentowność produktów
- jak zwiększyć zyski przedsiębiorstwa?
WSKAŹNIKI EFEKTYWNOŚCI ZARZĄDZANIA PRODUKCJĄ:
- metody mierzenia efektywności zarządzania produkcją
- Kluczowe Wskaźniki Efektywności – KPI
PRZYKŁADY STOSOWANIA NOWOCZESNYCH METOD ZARZĄDZANIA PRODUKCJĄ:
- SMED – zespołowa redukcja czasu przezbrojenia maszyn
- „5”S” – Sortowanie, Systematyka, Sprzątanie, Standaryzacja,
- Samodoskonalenie
- KAZEIN – ciągłe doskonalenie
- TPM – ZERO usterek maszyn, ZERO wad, ZERO wypadków
- JiT – zsynchronizowanie zaopatrzenia z produkcją
- metodologia KANBAN
NOWOCZESNE ZARZĄDZANIE ZESPOŁEM W PROCESIE PRODUKCYJNYM:
- rola kierownictwa w przedsiębiorstwie produkcyjnym
- kształtowanie nawyków pracowników nastawionych na stałe udoskonalanie
- organizacja miejsca pracy w przedsiębiorstwie produkcyjnym
- motywowanie pracowników
- rola małych grup w procesie zarządzania produkcją
- zorientowany na ludzi program poprawy produktywności
- zasady budowania organizacji procesowej
ZARZĄDZANIE GOSPODARKĄ MAGAZYNOWĄ I TRANSPORTEM WEWNĘTRZNYM:
- usprawnianie procesu magazynowania
- efektywne wykorzystanie przestrzeni magazynowej
- zastosowanie automatycznej identyfikacji
- organizacja prac magazynowych w przedsiębiorstwie
Dodatkowe zagadnienie realizowane podczas szkolenia to:
- przeprowadzenie scenek rodzajowych związanych z tematyką szkolenia,
- wprowadzenie symulacji (gry) procesu produkcyjnego,
- wprowadzenie ćwiczeń z zakresu komunikacji,
- przykłady rozwiązywania konfliktów,
- elementy motywacyjne dla pracowników.
Rozkład godzinowy:
pierwszy dzień: 10:00 – 17:00
drugi dzień: 9:00 – 16:00
trzeci dzień: 9:00 – 16:00